Page 5 - Studiehäfte - Bräcke projekt TrUSt
P. 5

        öräldrar med psykisk ohälsa eller NPF står många gånger inför andra och fler

frågor och utmaningar än andra föräldrar. Bräcke projekt TrUSts uppdrag har varit att ta fram ett riktat föräldraskapsstöd. Det är ett stöd som efterfrågats både av föräldrarna själva och av de som möter föräldrarna i sina verksamheter. Psykisk ohälsa och risken för att utveckla psykisk ohälsa minskar med rätt stöd.

i som tagit fram Trygghet Ur Stöd har mött ett stort behov hos föräldrar av att

träffa andra i liknande situation och att få finnas i ett sammanhang tillsammans med dem som förstår. Vi tror att vi har mycket att lära av varandra och kan utvecklas tillsammans genom samtal och av att dela och utbyta tankar och erfarenheter.

enom Bräcke projekt TrUSt har vi haft förmånen att få möta och samtala med

många fina och engagerade föräldrar som alla bidragit med tankar och idéer om föräldraskap och föräldraskapsstöd. Utifrån föräldrarnas samlade erfarenheter har sedan studiecirkeln Trygghet Ur Stöd växt fram. Föräldrarna har genom djupintervjuer, referensgrupper samt som testdeltagare av studiecirkeln varit en del i vårt arbete med Trygghet Ur Stöd. Utöver föräldramedverkan baseras även studiecirkeln på aktuell forskning och yrkesverksammas kunskap och erfarenhet.

i hoppas att denna studiecirkel kan få vara en mötesplats för samtal och

gemenskap, och vi är så tacksamma över att ha fått möjligheten att ta fram Trygghet Ur Stöd. Vi har fått uppleva vilken kraft det finns i mötet mellan föräldrar och vikten av att få känna att: ”Jag är inte ensam”.

Vad är psykisk ohälsa och NPF?

Psykisk ohälsa används som ett samlingsbegrepp för lättare psykisk ohälsa, som till exempel oro och nedstämdhet, till svårare symtom som uppfyller kriterierna för en psykiatrisk diagnos eller sjukdom.

NPF är en förkortning för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och innefattar diagnoser som till exempel ADHD, ADD och ASD (autismspektrumdiagnos). Personer med NPF löper högre risk för psykisk ohälsa.

Hämtat från SKR:s dokument ”Begrepp inom området psykisk hälsa” version 2020 samt www.nytida.se

      Studiehäfte – Trygghet Ur Stöd. Bräcke projekt TrUSt

   











































































































































































   3   4   5   6   7