Page 20 - Studiehäfte - Bräcke projekt TrUSt
P. 20

   Jag som förälder

     Inför övningen – Mina föräldrautmaningar

Alla föräldrar upplever ibland att familjelivet är stressigt och utmanande. Då kan det vara bra att stanna upp och tänka till kring sina utmaningar och vara öppen för nya idéer att testa.

Syftet med övningen är att hjälpa dig att fundera kring dina utmaningar och samtidigt öppna upp för nya idéer. Detta är inte alltid så lätt att göra på egen hand så prata gärna vidare i gruppen.

Övning

I den här övningen får du fundera över vilka utmaningar du står inför som förälder och hur de påverkar dig när du är med ditt barn.

Fundera över just dina utmaningar. Utmaningarna kan finnas både inom dina behov, känsloliv eller kognitiva förmågor, men det kan även vara något helt annat. Det kan exempelvis handla om oro, ångest, trötthet, sömnsvårigheter, svårigheter med planering, nedstämdhet, stresskänslighet, ilska, rädslor, tvångsmässiga handlingar.

 Hur visar sig utmaningarna när du är tillsammans med ditt barn?  Är det något du vill och kan förändra? Skriv ner några olika idéer.

Exempel

Utmaning: Jag blir väldigt irriterad när barnen avbryter mig då jag skriver ett viktigt mail.

             Idéer

  - Förstvaramedmittbarnenstundochsedangåundanföratt skriva ett viktigt mail.

- Väntamedmailettillsnågonannankanvaramedbarneteller tills hen somnat.

   Är det svårt att komma på egna idéer?

Genom att formulera utmaningar blir det lättare att få nya idéer utifrån litteratur, webben, andra föräldraforum eller ihop med din behandlare.

 Studiehäfte – Trygghet Ur Stöd. Bräcke projekt TrUSt

    





































































































































































   18   19   20   21   22