Page 27 - Studiehäfte - Bräcke projekt TrUSt
P. 27

   Tryggt föräldraskapande

     Andra temat

Vad är en konflikt?

Konflikt kan betyda olika för olika människor. Det vi i Trygghet Ur Stöd menar med konflikter är när två meningar står emot varandra. Konflikter uppstår i situationer när vi har olika behov, viljor, värderingar eller kunskap och inte hittar en direkt lösning. I en familj ska många olika behov och viljor få plats och konflikter uppstår oftast dagligen. Det är en del av att vara familj och en del i ett barns utveckling.

Forskning visar att det är först i 25-års ålder som hjärnan är färdigutvecklad när det gäller konsekvenstänk, beslutsfattande och problemlösning. En konfliktsituation mellan barn och förälder är därför ojämlik och ansvaret blir förälderns att hantera situationen och att komma vidare.”

Jay Giedd, barn- och ungdomspsykiatriker och hjärnforskare

Förebygga bråk Bråk Efter bråk

Kärlek och trygghet Lugna sig Lyssna och mötas

Förebygga bråk

Bråk förebyggs genom att ge barnet kärlek och trygghet, men också genom att anpassa kraven både på dig själv och barnet. Forskning visar att rutiner leder till färre bråk, det skapar en förutsägbarhet som inger trygghet. Ett annat sätt att förebygga är genom att tänka ut när det oftast blir bråk, finns det något du kan göra annorlunda?

Att lyckas behålla lugnet i konfliktfyllda situationer minskar risken för bråk.

         Studiehäfte – Trygghet Ur Stöd. Bräcke projekt TrUSt

   













































































































































































   25   26   27   28   29