Page 12 - Studiehäfte - Bräcke projekt TrUSt
P. 12

   Familjen

     Första temat

Höga föräldrakrav

Många föräldrar har höga krav på sig själva och känner sig otillräckliga. Föräldrar med psykisk ohälsa eller NPF kämpar många gånger ännu mer och kan ha svårare att hitta balansen i vad som är tillräckligt. Det är lätt att tänka att man behöver vara extra bra som förälder och har mer att leva upp till.

Känner du dig energilös ibland?

Det gör alla föräldrar, men för föräldrar med psykisk ohälsa eller NPF kan en lägre ork och energinivå också vara kopplad till ohälsa, diagnos eller medicinering. Vissa mornar får man kämpa med att ta sig upp. Man fungerar inte som förut eller på det sätt man skulle önska. Det som blir avgörande då är att se till hur man kan kompensera för det som är svårt och inte fungerar. Att ha psykisk ohälsa eller NPF ställer ofta högre krav på självkännedom och självinsikt.

Det finns många sätt att vara en bra förälder på!

Vanligt med skuldkänslor

Många föräldrar känner skuld över att inte räcka till på det sätt man vill. Skuldkänslorna kan liknas vid ett stort skuldberg som stressar och tar energi, och som i de flesta fall är omotiverat och orsakat av alltför högt ställda krav. Att prata om, och lära sig mer om, föräldraskap kan också väcka skuldkänslor och känslor av att inte räcka till. Föräldrar vill alltid sina barns bästa, och då är det normalt att de här känslorna blir starka oavsett hur bra föräldrar vi än är.

     En bra förälder kan liknas vid en trygg famn och säker hamn dit barnet går och tankar närhet och trygghet för att sedan gå ut och utforska världen.”

John Bowlby, psykiater och psykoanalytiker, Anknytningsteori

Samtal

 Många föräldrar med psykisk ohälsa eller NPF har höga krav på sig själva. Hur är det för dig?

 Hur vet man när man är tillräckligt bra som förälder?

        Studiehäfte – Trygghet Ur Stöd. Bräcke projekt TrUSt

    







































































































































































   10   11   12   13   14