Page 26 - Jag vill bara leva mitt liv - Stresshantering för dig med rörelsenedsättning
P. 26

Personlig assistans
Många med rörelsenedsättning lever med personlig assistans vil- ket är viktigt för att livet ska fungera och ge trygghet och stabi- litet i vardagen, men man oroar sig också för assistansen på olika sätt. Det handlar både om att Försäkringskassan ska bevilja assis- tans i den omfattning man behöver, men även om att assistansen i vardagen ska fungera. Några lägger även scheman och tillsätter vikarier för sina assistenter vilket kan kännas betungande.
När min vanliga assistent är sjuk och det kommer en ny behöver jag instruera och prata så mycket att hela kroppen blir spastisk.”
När min assistent slutade kändes det som att något inom mig dog. Jag blev väldigt ledsen.”
Om jag inte får så mycket assistans som jag har idag vid nästa omprövning så måste jag flytta hem till mina föräldrar igen.”
Att leva med assistans är påfrestande och stressar mig jättemycket! Jag vill bara leva mitt liv men kan inte planera som andra.”
Relationen med assistenten är så mycket mer intim än den man har med vänner och familj.Assistenten vet så mycket om mig för jag kan ju inte spela teater i mitt eget liv! ”
26


































































































   24   25   26   27   28