Page 139 - Jag vill bara leva mitt liv - Stresshantering för dig med rörelsenedsättning
P. 139

Skedteorin
Det finns en teori som heter Spoon theory eller skedteorin, som handlar om att uppmärksamma sin egen energiåtgång. Hur stor energimängd man har på en dag är olika från person till person.Teorin förklarar hur den begränsade energimängden påverkar vardagen.
Skedteorin går ut på att man har ett begränsat antal skedar med energi som man skall hushålla med på en dag.Alla aktivi- teter man gör ”kostar” skedar, det kostar till exempel en sked att gå upp ur sängen, två skedar att duscha och fixa frukost. Att ta sig till jobbet kan kosta en sked och arbetsdagen kostar kanske tre skedar. När man väl är hemma efter jobbet igen kanske alla skedar med energi är slut, trots att man har många andra saker man både vill och behöver göra.
Skedteorin kan vara till hjälp att förstå sig själv och förklara för omgivningen hur man påverkas av en begränsad energi- mängd. Om man känner att man är för trött för att orka med sin vardag kan det vara bra att fundera över hur mycket energi man gör av med. Man kan behöva planera sina dagar utifrån sin egen energimängd och se till att man även får tid för återhämt- ning och påfyllning av energi.
139


































































































   137   138   139   140   141