Page 13 - Jag vill bara leva mitt liv - Stresshantering för dig med rörelsenedsättning
P. 13

Projektidé
Vi har genom åren mött många stressade elever i vårt arbete på Riksgymnasiet för rörelsehindrade i Göteborg. De har varit stressade både över skolans krav, men även över sin livssituation och framtid.Vi i projektgruppen tyckte att det var svårt att an- vända traditionella stresshanteringsmetoder och att utbudet av anpassade metoder var begränsat.
Andningen och framförallt djupandning är ofta central vid stresshantering, något som många med rörelsenedsättning har svårt att klara. Många övningar utgår också från det man känner och upplever i sin kropp vilket kan vara problematiskt när man har nedsatt eller ingen känsel alls. I flera metoder ingår rörelser som en viktig komponent som kan innebära svårigheter för många och i vissa fall ge ökad muskelspänning istället för av- spänning.
Med dessa erfarenheter som bakgrund ville vi anpassa meto- der och strategier för stresshantering samt förbättra hälsan hos personer med rörelsenedsättning. Utifrån detta skrevs en an- sökan till Arvsfonden.
Den 1 mars 2016 kunde treåriga projekt StrÅng starta med hjälp av medel från Arvsfonden. Projektet har drivits av Bräcke diakoni i samarbete med Unga Rörelsehindrade Göteborgs- klubben.
13


































































































   11   12   13   14   15